A cukkini a legegészségesebb és a legsokoldalúan felhasználható zöldségfélék kategóriájába tartozik. Rendkívül egészséges zöldség, ugyanis diétás hatása van, energiatartalma alacsony, víztartalma az uborkához hasonlóan magas, viszont kevés zsiradékot és szénhidrátot tartalmaz. A cukkiniról úgy tartják az idősek, hogy természetes hashajtó, ezért, ha szorulással küzdesz, egyél sokat belőle, hogy megszűnjön a kellemetlenség. Nagyon sokoldalúan felhasználható, rengeteg cukkini recepttel találkozhatunk, amelyek könnyen, egyszerűen elkészíthetőek. Természetesen a konyhai kreativitás határtalan, ezért cukkini receptek találhatóak egészen különleges formában is, amely nem biztos, hogy egy kezdő konyhatündérnek egyből sikerül elkészíteni.
De a cukkinit gyakorlatilag bárhogyan, bármilyen formában lehet fogyasztani. Készíthetünk belőle főzeléket, levest, salátát, sült-zöldséges egytálat, tölteléket, ránthatjuk, de legegészségesebb és legfinomabb felhasználási módja a grillezés, ami a nyári kerti partik legnagyobb slágere lehet. A grillezés mellett a panírozott cukkini karikák is nagyon kedveltek, főleg, ha kevés idő jut a sütés-főzésre. A cukkini receptek közül, a magyaros palacsintabundában sült cukkinikarikák receptjét emeljük ki. Egyszerűen elkészíthető, nem igényel sok időt. A panír pontosan úgy készül, mint a hagyományos bécsi szelet panírja, liszt, tojás és fűszerek. A cukkinit miután megtisztítottuk és felkarikáztuk lesózva hagyjuk egy keveset állni. Miután elkészítettük a masszát, a fel karikázott cukkiniról leöntjük a levet, mert a sótól fog egy kevés levet engedni, majd bele mártjuk lisztbe és a masszába, és bő olajba megsütjük.